Kvegdrift

Skrevet av Thomas Gundersen.

Kvegdrift, eller cowboytur, hos Sulseter Rideleir er en opplevelse man ikke glemmer. Det er kun ett sted i Norge du kan være skikkelig cowboy for en helg! Lokale gardbrukere hadde lenge et ønske om å drive fe inn i fjellet slik det ble gjort for flere hundre år siden. Problemet var alt styret det innebar å drive rundt 300 kuer og kalver inn i fjellet på en effektiv måte. Etter sene kvelder med hygge og litt attåt ble ideen født om å gjøre som i USA.

Første året var vi kun familien og et fåtals gardbrukere. Det ble en suksess! Vi har gått sammen med flere lokale gardbrukere, og i dag driver vi fe inn i fjellet på ekte cowboy vis.

Vi setter opp to turer i juni der vi driver dyra inn i fjellet. Vi har så en tur i juli/august med tilsyn av dyra der vi kløver ut saltstein og ser etter at alt står bra til, og samler inn de dyrene som har flyttet seg ut av området. Denne kvegtilsynsturen kan du lese mer om her. Deretter har vi to turer i september som dyra samles inn og bringes ned til sivilisasjonen igjen. For å kunne delta som cowboy må du være over 18 år og ha rideerfaring. Du må kunne håndtere hesten din på en trygg og god måte.

 

Fun fact: gammelkua, nr. 166 Rauros ble født 21. mars 1997. Hun var for første gang i Vuludalen på sommerbeite samme sommer med sin mor. Hun har født 17 velfødte kalver som alle har vært med henne inn til samme vakre sted hun tilbragte sine barndomssomre. Rauros´siste tur til Vuludalen var sommeren 2015.

(Teksten fortsetter under bildet)Helgene starter alltid fredag kveld på Øyasetra. Her går hestene på inngjerdet kve, og her er også samlekvea til kveget. Kvelden starter med rigging av camp, noen velger å sove i lavvo mens andre velger leie ved siden av bålet. Når alle gjestene er på plass deles hester og salvesker ut, og det blir gitt nødvendig informasjon om turen, pakking, området osv. Det er ikke felles mat på kvelden så mange velger å ta med enkel grillmat eller annet snacks for bålkos. Mange velger å ta seg en liten fest denne kvelden. Takhøyden og stemningen er alltid høy! Her kan man kjøre bil helt inn til campen, så man kan ha med seg godt med bagasje til første kvelden og natta.

Lørdag morgen starter tidlig med frokost kl. 8.00. Alle er med på å ta ned campen, pakke utstyr, kløv og selvsagt pakker og saler egen hest. Disse turene er gjestene med på hele jobben både med camp, hester og kveg. De to første helgene er det inndriving der vi på en behersket måte skal drive over 250 kveg til sommerbeitene i Vuludalen. Vi gir oss ikke før jobben er fullført, selv om det er langt på natt. Dette er turen for den tøffe rytter som orker å sitte i salen i timesvis uten pause. Dette er den ultimale prøve på mot, ferdigheter og ikke minst tålmodighet. Blir du med på denne turen, kreves det at du gjør en seriøs jobb. Både når det gjelder hesten din, kveget, rigging av camp osv.

Når det gjelder første utdriving, altså første helgen i september, deler vi oss opp i grupper når vi rir ut fra Øyasetra lørdag morgen. Her rir vi forskjellige veier for å lete opp kveget som har spredt seg i fjellet i løpet av sommeren. Disse samles så godt det lar seg gjøre på Valdressletta i Vuludalen, slik at vi på en så oversiktlig og kontrollert måte som mulig, kan drive de samlet tilbake til samlekvea på Øyasetra søndag.

Når lørdagens jobb er gjort lager vi camp i Vuludalen. Hestegjerde skal opp, og vi må også sette opp lavvo eller gapahuk for oss cowboyer. Lørdag kveld blir det servert nydelig middag kokt på bål i den fantastiske campen. Mange synes også det smaker særdeles godt med en "liten en" etter endt "arbeidsdag" lørdag kveld i Vulucampen. Man tar selv med seg det man ønsker å drikke.

På tilsynsturene er lørdagen litt annerledes, da rir vi inn i Vuludalen for å se til dyrene og legge ut mer salt til dem. Det er aldri godt å vite hvor dyrene er, eller hvor mange timer vi må sitte i salen disse helgene. Det samme gjelder sankehelgene her inne, dyrene sprer seg utover store områder iløpet av sommeren. Sikkert er det i alle fall at det er godt å komme til campen i Vuludalen og nyte kvelden etter mange timer i salen!

Søndag er det frokost og bålkaffe før campen rives og vi saler opp for å ri tilbake til Øyasetra (med eller uten kveg, alt etter hvilken tur vi er på). Vi avslutter alltid med felles middag på Sulseter.

 

Les også om kvegtilsynsturene vi har i løpet av sommeren! 

Filmer fra tidligere kvegdrifter kan du se i vårt filmklipp galleri.

Hva bør du huske å ha med på Kvegdrift?
- Kniv, gaffel, skje og gjerne tollekniv.
- Sovepose og liggeunderlag
- Hodelykt el. liten lommelykt
- Kopp / drikkeflaske
- Ridehansker / vanter
- Ørevarmer/lue/tørkle i halsen
- To sett klær for varme- og kalde dager
- Badetøy
- Solkrem
- Sko / støvler med hel
- Regn- og vindtette klær
- Kikkert (hvis du har)
- Nødvendige toiletsaker
- Jervenduk er praktisk om man skal overnatte ute, men ingen nødvendighet (gjelder kvegdrift og villmarkstur)

Husk; ting som skal plasseres bak på salen bør pakkes så kompakt som mulig. Jo større oppakningen er, jo større sjangse er det for at den sklir og ligger skjevt på hesten (se bildet under som eksempel).Ingunn Bakken har skrevet et vakkert stykke tekst om en av sine kvegdriftsturer. "Og bakom synger Rondane..." kan du lese her: http://www.sulseter.no/og-bakom-synger-rondane