Tilsyn av dyr på beite

Skrevet av Thomas Gundersen.

Som en del av kvegdriften har vi også tatt på oss tilsyn av kveget gjennom sommeren. Vi kan derfor med glede tilby en flott tilsynstur inn i hjertet av Rondane, Vuludalen! 

Beitelaget har i overkant av 300 storfe som drives i juni inn til Vuludalen på sommerbeite. Her skal de gå til september å gresse på frodige marker. Mye kan skje fra juni til september, så turene med kvegtilsyn er veldig viktig for dyrenes sikkerhet, helse og velbehag.

På denne turen etterfyller vi saltstein på de utplasserte stasjonene. Både storfe og sau sørger for at dette er nødvendig. Vi rir langt, og over store områder og samler kveg som har spredd seg. Det blir mange deilige timer i salen både lørdag og søndag. Vi gir oss ikke før vi har kontroll på alt kveget.

Når "arbeidsdagen" er over lørdag nyter vi en bedre middag (kokket på bål) og noe godt å drikke på vår faste camp i Vuludalen. Denne ligger lunt og vakkert til langs elva Vulua som har utspring fra Fremre Vulutjønn. Her er det fine muligheter for å ta seg et deilig bad etter dagens lange økt i salen. Søndag fortsetter vi oppdraget med samlingen av kveg og utplassering av saltstein før vi retter mulene hjemover. Turen avsluttes med middag på Sulseter.

Fun fact: gammelkua, nr. 166 Rauros ble født 21. mars 1997. Hun var for første gang i Vuludalen på sommerbeite samme sommer med sin mor. Hun har født 17 velfødte kalver som alle har vært med henne inn til samme vakre sted hun tilbragte sine barndomssomre. Rauros tilbrakte sin siste sommer i Vuludalen i 2015. Hun gikk bort høsten samme år.

Les mer om kvegdriftsopplegget og hvordan det hele startet her.

 BILDE: påfyll av saltstein er en viktig del av tilsynsjobben.

BILDE: denne stakkaren satt fast i myra, og fikk livet reddet av cowboyene som var med oss på kvegtilsyn.

BILDE: campen vår ligger vakkert til langs Vulua i Vuludalen.

BILDE: kvegtilsynsturene er varierte og vakre. Koselig kontakt med dyrene kan man også få.

BILDE: noen av dyrene går med sendere på seg. Disse er programmert til å sende signal to ganger i døgnet og kan spores via PC. Her ser vi signalene fra éi ku sommeren 2013. Avstandene er store, så det sier seg selv at det kan bli mange timer i salen for å lete opp og samle alle dyrene.